Как се нарязват резби?

Стъпки за нарязване на вътрешна резба:
    1. Фиксирайте сигурно детайла. Препоръчително в хоризонтално положение.
    2. Центрирайте точното място на бъдещата резба.
    3. Пробийте отвор с точния диаметър според размера на резбата. (Например резба М6 изисква свредло 5мм – повече информация в таблиците по-долу)
    4. За резби над М8, направете лека фаска с дълбочина 1-2мм, като използвате свредло с поне 3мм по-голям размер от този на пробития отвор.
    5. Поставете метчика в държателя. Обилно смажете инструмента и отвора с масло.
    6. Като притискате метчика към отвора с умерена сила, го въртете в посока на нарязваната резба. Много е важно метчика да се придържа вертикално спрямо повърхността на материала.
    7. В момента в който усетите значително съпротивление, това означава че сте започнали да нарязвате резбата. Направете още 2-3 оборота и върнете обратно половин оборот.
    8. На всеки половин или цял оборот връщайте назад четвърт или половината от хода докато съпротивлението не намалее. По този начин отрязвате започната стружка и избягвате затягане или скъсване на инструмента. При нарязване на резби в глухи отвори, на всеки 2-3 оборота развивайте метчика нацяло за да почистите стружките. В такива отвори трябва дълбочината на дупката да е около сантиметър (зависи от метчика) повече от нужната дълбочина на резбата. Причината за това е конусният връх на метчика.

Видео за нарязване на вътрешна резба.

Стъпки за нарязване на външна резба:
    1. Осигурете заготовка с подходящ диаметър и фаска в началото и я фиксирайте стабилно (обикновено в менгеме). Препоръчително във вертикално положение.
    2. Поставете плашка със съответния размер резба в държателя и обилно смажете повърхността на заготовката.
    3. Като притискате плашката към заготовката с умерена сила, въртете държателя в посока на нарязваната резба. Много е важно плашката да е в положение перпендикулярно на заготовката.
    4. В момента в който усетите значително съпротивление, значи сте започнали да нарязвате резбата. Направете още 2-3 оборота и върнете обратно половин оборот.
    5. На всеки половин или цял оборот връщайте назад четвърт от хода. По този начин отрязвате започната стружка и избягвате затягане или счупване на плашката.

Преди да използвате металорежещите инструменти трябва да осигурите подходящо фиксиране на обработваният детайл и обилно смазване на повърхността по която се нарязва резбата. Обърнете внимание на положението на режещият елемент спрямо заготовката. Оста на бъдещата резба трябва да съвпада максимално точно с оста на режещия инструмент.

Видео за поправяне на външна резба.