Как да извадим скъсам болт?

Екстракторът е инструмент който се използва за извличането на болт скъсан в детайла или повреден по начин които не позволява да бъде използван друг инструмент.

Има различни видове екстрактори, но най-разпространените и сигурни са спираловидните. Работната им част е с формата на конус и с едро нарязана специална резба в посока обратна на тази на елемента който ще развиваме.

Стъпки за премахване на скъсан болт:
1. Смазваме обилно елемента със спрей за развиване на ръждясали болтове.
2. Изчакваме 5-6 минути за да попие спрея. На тази стъпка може да се почуква леко по корпуса на детайла или скъсаният елемент ако е възможно, за да се ускори процеса.
3. Премахваме доколкото е възможно смазката от спрея.
4. Центрираме колкото се може по-точно в центъра на скъсаният елемент.

5. Избираме екстрактор които е с размер на стеблото 1-2 мм по-малък от отвора в който е навит скъсаният елемент. Ако се притесняваме, че няма да успеем да пробием отвора точно в средата, може да изберем и по-малък размер екстрактор, но колкото по-голям е екстрактора, толкова по-голямо усилие може да понесе.
6. Измерваме диаметъра на екстрактора в средата на работната част.
7. Избираме свредло за метал с максимално близък до измерения в предходната стъпка размер.  
8. Пробиваме отвора с избраното свредло до дълбочина поне две трети от дължината на работната част на екстрактора. НЕ използваме смазка при пробиването на отвора, като изваждаме по-често свредлото за да почистим стружките. Правим това, за да избегнем затягането и счупването на свредлото, поради липсата на смазка. Не смазваме за да предотвратим приплъзване на екстрактора в отвора.   
9. Захващаме екстрактора с двураменен върток. Екстрактора може да се захване и с гаечен или раздвижен ключ, но при развиването на елемента, трябва да се внимава оста на екстрактора да съвпада с оста на отвора.
10. Поставяме върха на екстрактора в отвора и като умерено натискаме към детайла завъртаме по посоката на развиване на скъсаният елемент.

11. Когато екстрактора затегне, внимателно увеличаваме усилието докато не развием болта. Ако има нужда, може да повторим стъпки 1 и 2 няколко пъти.

Видео в което може да видите как работят екстракторите.